BOYA KAPORTA EKSPERTİZ

İkinci el araç piyasasında aracın kaza kaydı, fabrika boyasının üzerine yapılan boya işlemleri ve orijinal parçanın yan sanayisiyle değiştirilmesi gibi faktörler aracın farklı oranlarda değer kaybetmesine ve fiyatının düşmesine neden olur. Ancak bazı art niyetli satıcılar, bu değer kaybını önlemek için araçtaki değişlikleri gizlemeye çalışırlar. Bu noktada boya kaporta ekspertiz kontrolleri büyük önem taşır.

Uzmanlar tarafından yapılan boya kaporta ekspertiz incelemelerinde mikron ölçüm cihazıyla aracın boya kalınlığı ölçülür ve yapılmış olan boya işleminin hangi parçada neden yapıldığı anlaşılır. Örneğin aracın tavanının boyanmış olması ağır kaza geçirerek takla attığını gösterir. Bu da aracın yüksek oranda değer kaybetmesine neden olur.  Alıcıların zarara uğramaması ve detaylı şekilde gizlenmek istenen parçaların tespit edilmesi amacıyla alım satım işlemlerinden önce mutlaka boya kaporta ekspertiz kontrolleri yapılmalıdır.

 

BOYA KAPORTA EKSPERTİZ NASIL YAPILIR?

Aracın test alanına alınmasıyla başlayan boya kaporta ekspertiz işleminde; öncelikle aracın dış yüzeyinin kaplaması milimetrik ölçümlerle incelenir. Mikron ölçer gibi özel makineler ile yapılan bu işlemde; dış yüzey boya kalınlık değeri kontrol edilir. Bu sayede aracın dış yüzeyinin mikron kalınlık değeri ile fabrika çıkış değeri arasında ki fark tespit edilir. Ardından aracın diğer parçalarında boya ve desen hatası olup olmadığına detaylıca bakılır. Uzman kaporta-boya teknikerleri tüm parçalarda değişim olup olmadığını kontrol eder.  Aklınıza takılan “Boya kaporta ekspertiz nasıl yapılır?”  sorusunun yanıtı için boya kaporta ekspertiz işlemlerini detaylıca inceledik.

1-) Boya kaporta ekspertiz işleminde doğru tespitler yapılabilmesi için aracın dış yüzeyinin temiz olması gerekir. Bu yüzden kirli dış yüzeye sahip araçlar önce oto yıkamaya gönderilerek temizlenir.  Ayrıca dış yüzeyinde şeffaf kaplama olan araçlarda boya kontrolü yapılamadığı için müşterinin izni doğrultusunda bu kaplamanın sökülmesi gerekebilir.

2-) Dış yüzeyi ve kaplaması temizlenen araç öncelikle kontrollerin yapılacağı test alanına alınır. Test alanında doğru aydınlatma koşulları sağlanmalıdır, ayrıca teknikerlerin yanında parça incelemesinde kullanacakları güçlü bir el feneri olur.

3-) Göz ucuyla aracın dış yüzeyinde ve parçalarında hasar olup olmadığına bakılır, ardından detaylı inceleme işlemi başlar.

4-) Milimetrik sapmayı bile tespit edebilen mikron ölçer makineleri ile aracın tüm dış yüzey boya kalınlığı ölçülür.

5-) Tavan ve kaporta gibi dış yüzeyi oluşturan bölümlerin boya kalınlığında çıkan ölçüm değerleri, fabrikasyon aracın kalınlık değerleri ile karşılaştırılır. Eğer fark çıkarsa rapora eklenir. Bu noktada yapılan boya kaporta ekspertiz işlemi büyük önem taşır çünkü tavan ve kaportanın ölçüm değerleri arasında çıkan fark aracın değer kaybetmesine neden olur.

6-) Dış yüzey boyasının detaylı incelemesi bittikten sonra aracın değişen parçalarının kontrolüne başlanır. Farlar, stoplar, aynalar, bakalit parçalar, panjur ve ızgaralar gibi dış parçaları detaylı şekilde incelenir.

7-) Alanında uzman teknikerlerin yaptığı bu kontrollerde, aracın hasar görmüş ya da değişmiş parçalar tespit edilerek rapora eklenir. Boya kaporta ekspertiz incelemelerinde; dış parçalarda, tavan ya da kaporta da parça değişiminin tespit edilmesi, aracın ağır kazalı damgası almasına neden olabilir.

8-) Dış incelemesi tamamlanan araç lift üzerine alınarak altının hasar alıp almadığına bakılır. Aracın tüm parçalarının monte edildiği şase bölümünde darbe,  yamulma, düzeltme ya da kaynak işlemleri varsa rapora kaza kaydı eklenir.

9-) Tüm bu incelemeler yapılırken aracın dış ya da iç yüzey parçalarında göçük, çizik, düzelme ya da hata varsa büyük küçük fark etmeksizin rapora eklenir.

10-) Kaporta-boya teknikerleri aracın hem kontrol hem de rapor inceleme sürecini motor mekanik teknikerleri ile birlikte tamamlarlar.

DEĞİŞEN PARÇA NEDİR?

Araçtaki orijinal parçanın çıkartılıp yerine yan sanayi ürün takılmasına parça değişimi denir. Parça değişimi iki şekilde olur; aracın kaza yapması sonucu parça eski haline getirilemeyecek şekilde hasar görmüştür ya da ortada bir kaza olmadan parça bozulmuştur. İki durumda da tamir edilemeyen parça yerine yenisi takılması gerekir, bu da aracın satılacağı zaman değer kaybetmesine neden olur. Özellikle kaporta tamir edilmesi hem zor hem de maliyetli bir iş olduğu için oto servise getirilen araçlarda tamir yerine orijinal parça çıkarılarak yan sanayisi takılır. Takılan parçanın farklı olduğu anlaşılmaması için boyanır. Bazı boyama işlemleri sadece uzmanların anlayabileceği şekilde olabilir. İşte bu nedenlerden dolayı 2. El araç alırken boya kaporta ekspertiz kontrollerinin mutlaka yapılması gerekir.

 

BOYA KAPORTA EKSPERTİZ İÇİN MİKRON ÖLÇÜMÜ NEDİR?

Mikron ölçümü aracın dış yüzeyinde yapılan boya kalınlık ölçümüdür. Mikron ölçer ile yapılan bu ölçümlerde, metalin üzerinde ki kaplama kalınlıkları milimetrik değerlerle algılanır. Mikron ölçümünün 2. El araç almadan önce mutlaka yapılması gerekir. Çünkü aracın boya kaplaması ağır bir kaza sonucu yapılmış olabilir. Bu da aracın değer kaybetmesine neden olur. Boya kaporta expertiz işlemleri arasında yapılan mikro ölçümü sayesinde aracın hangi parçasının neden boyandığını ve ne kadar değer kaybettiğini öğrenebilirsiniz.

 

DEĞİŞEN PARÇA ARAÇ FİYATINI ETKİLER Mİ?

Hem değişen parçalar hem de boya işlemleri araç fiyatını farklı oranlarda etkiler. Çünkü boya kaporta ekspertiz sonucunda parça değişimi, deformasyon ya da boya kaplamasının tespit edilmesi aracın değer kaybettiğini gösterir. Ayrıca tespit edilen değişmiş parçalar aracın daha önce ciddi bir kaza geçirdiğini gösterebilir. Bu da aracın değer kaybetmesine ve fiyatının düşmesine neden olur. “ Değişen parça araç fiyatını etkiler mi?” sorunun cevabı aracın kaza yapıp yapmadığına bağlı olarak değişir.  Burada önemli nokta aracın hangi parçasının değiştiğidir. Örneğin kaporta tamir edilmesi hem zor hem de maliyetli bir iş olduğu için oto servise getirilen araçlarda tamir yerine orijinal parça çıkarılarak yan sanayisi takılır. Bu da araç kaza yapmamış olsa bile parça değişimi gerçekleşebildiğini gösterir. Aracın kaza yapıp yapmadığı, değişen parçanın yerine hangi kalite de parça takıldığı ancak uzmanlar tarafından yapılan boya kaporta ekspertiz incelemeleri sonucu anlaşılabilir.

 

BOYALI ARAÇ DEĞERLERİ HER ARAÇTA FARK EDER Mİ?

Aracın kaybettiği değer hangi parçasının neden boyandığına göre değişir. Örneğin tavanı boyanmış bir araç ile kapısı boyanmış aracın kaybettiği değerler farklıdır. Tavanı boyanmış aracın daha önce ağır kaza geçirerek takla attığı tespit edilir. Bu da kapısı boyanmış bir araçtan daha fazla değer kaybı yaşamasına neden olur.

“Boyalı araç değerleri her araçta fark eder mi?” sorusunun cevabı evet olsa da, kaybettiği değer oranı her araçta farklılık gösterir. Fabrika boyasının dışında aracın komple boyalı olmasının üç nedeni vardır; güneş yanığı, ufak kazalar ve ciddi kazalar. Güneş yanığı durumunda aracın dış katmanında ki vernik boyası bozulur ve solgun bir hale gelir. İkinci neden olan ufak kazalarda, aracın sürtünmelerden kaynaklı boya sökülmesi ya da çizikleri oluşur. Son olarak ağır kaza durumlarında aracın komple boyası deforme olacağı için tekrar boyanması gerekir. Her üç durumda da araç değer kaybeder ve boya katmanının kalınlığı kaybedilen bu değerde rol alır. Aracın kaç kere boyandığı boya kaporta ekspertiz incelemelerinde yapılan mikron ölçümü aracılığı ile anlaşılabilir.